Így csökkentheted a háztartási hulladékot!

A hulladékcsökkentés sokak számára szép illúziónak és lemondásokkal teli vállalásnak tűnik, viszont ha jobban megvizsgáljuk a szemetesünk tartalmát könnyen kiderülhet, hogy apró, tudatos lépésekkel könnyedén csökkenthető a háztartási hulladék. Nézzük, hogyan!

Mi van a szemetesben?

Az EU-ban egy átlagos személy évi 475 kg háztartási hulladékot termel, vagyis egy átlagos két gyermekes család közel 29-30 kg szemetet termel meg hetente. Ha Nálad nem ez a helyzet, máris kapsz egy virtuális pirospontot tőlünk, de ha úgy gondolod, hogy túl gyakran kell kivinni a szemetest, ideje elgondolkozni, hogy mi is kerül bele.

Szerves hulladékok

Egy átlagos otthonban a háztartási hulladék legnagyobb aránya szerves hulladék, melynek egy része az élelmiszerfeldolgozás során keletkezik, másik része a megvásárolt, de fel nem használt zöldség, gyümölcs, egy harmadik része pedig készétel. Ha nem tervezed, hogy a közeljövőben komposztálással csökkentsd a hulladékot, tudatosan tervezett vásárlással máris csökkentheted a kidobásra kerülő ételek arányát.

Műanyag

Szerencsére a legtöbb otthonban már magától értetődő a szelektív hulladékgyűjtés, azt azonban csak kevesen tudják, hogy miként támogatható az újrahasznosítás folyamata. Ha zsíros, ételmaradékos csomagolást dobsz a szelektív kukádba, azzal nagy mértékben növeled annak az esélyét, hogy szemeted újrahasznosítás helyett az égetőben kössön ki. Anélkül, hogy változtatnál vásárlási szokásaidon vagy elkezdenéd otthon újrahasznosítani a kiürült csomagolásokat az első nagy lépés amit megtehetsz, hogy kizárólag kiöblített, tiszta, szennyeződésektől mentes hulladékot dobsz a szelektívbe.

Papír

A háztartási hulladékok harmadik legnagyobb kategóriája a papírhulladék, melynek döntő többsége szelektíven gyűjtve újrahasznosítható, sőt, ha van otthon komposztod, bizonyos papírhulladékok ide is kerülhetnek. Manapság egyre nagyobb divat a műanyag helyett papírba csomagolni a termékeket, úgyhogy ha Nálad több papírhulladék keletkezik, mint műanyag, máris jó úton jársz.

Üveg és fém

Ezek újrahasznosítása a legegyszerűbben megoldható. Az üveget akár ételtárolásra is használhatod, míg a fémdobozokat sokan felhasználják valamilyen kreatív projekthez. Ha viszont nem vagy az a gyűjtögető típus, semmiképp ne a konyhai szemetesbe dobd – az egyik legkönnyebben tisztítható, újrahasznosítható hulladékot mindenképp szelektíven érdemes gyűjteni. Ha viszont gyakran jársz piacra, csomagolásmentes boltokba, érdeklődj az eladóknál, hogy átveszik-e tőled – ez talán az újrahasznosítás legegyszerűbb módja.

Szelektáld a műanyagot!

Talán sokan számára újdonság, de bizonyos műanyagok nem újrahasznosíthatóak akkor sem, ha tisztán kerülnek a kukába. A csomagoláson látható háromszöget formáló nyilak között egy vagy akár több szám is szerepel, melyek a műanyag típusára utalnak. (link: Így legyen zöldebb az otthonod cikk!) Ha odafigyelsz, hogy csak olyan műanyagba csomagolt terméket vásárolsz, aminek csomagolása 1-es, 2-es, 4-es vagy 5-ös számmal jelölt, biztos lehetsz benne, hogy újrahasznosítható szemét kerül a szelektívbe. Persze nem kell mindent kidobni, élelmiszertárolásra alkalmas dobozokat a konyhában is újrahasználhatsz, de akár vásárlás során is újratölheted őket – nem csak a piacon, hisz minden áruházban zacskókba kerülnének a zöldségek és gyümölcsök.

Vegyél kevesebb hulladékot

Habár vannak olyan termékek, melyek során elengedhetetlen, hogy valamilyen csomagolásban vásároljuk meg, tudatosan vásárolva jelentősen csökkenthető a megvásárolt hulladékok mennyisége.

Dobj ki kevesebb ételt!

Ahogy azt korábban is írtuk, a szerves hulladék jelentős része kidobott ételből származik. Gyerekként valószínű, Te is hallottad: „edd meg, mert Afrikában éheznek”, és míg a megjegyzés ugyan nem segített rajtunk, hogy annyit együnk amennyit a nagyi akarta, de egy átgondolt vásárlási rendszer annál inkább segítség a helyzetben.

Tervezd meg előre, hogy mit fogsz főzni a következő napokban, és vedd figyelembe azt is, hogy milyen élelmiszerek vannak otthon. Vásárlás során igyekezz tartani a terved és bevásárlás után a hűtőt rendszerezd újra, úgy, hogy a kevésbé friss dolgok kerüljenek előre, míg a friss áru e mögé. Ezzel az egyszerű módszerrel sok-sok ételt mentünk meg a felesleges megromlástól, hiszen emlékeztetjük magunkat, hogy mit kell hamarabb elfogyasztani. Talán hihetetlennek hangzik, de jóval kevesebb hulladék keletkezik majd a háztartásodban, ezzel az egyszerű kis trükkel! Ne dobjunk ki ételt, ha nem muszáj!

Komposztálj!

Ha van kerted, vagy valakihez el tudod hordani a környéken a szerves hulladékot, akkor komposztáld a növényi és élelmiszer hulladékokat. Gyűjtsd őket külön kukába. Önmagában már csak ezzel sokkal kevesebb hulladék kerül a kukádba.

Csökkentsd a műanyagot

Ha több afrikai ország képes volt teljesen bojkottálni az eldobható zacskókat, műanyag szívószálakat, akkor Neked is menni fog. Kiskosár, vászontáska, doboz, zöldséges tasakok, hálóstáska, korábbról félretett műagyan zacskók – a hulladékcsökkentésre manapság már számtalan lehetőség van.  Keresd a papírba csomagolt termékeket vagy a minimális csomagolású árúkat. Máris többet tettél a világ jövőéért, mint gondolod! 

Palackozott vizet iszol?

Tudtad, hogy Magyarországon a csapvíz kiváló minőségű? Az elmúlt évek és évtizedek során sajnos leszoktunk róla, és szépen átszoktunk a (csapvízhez képest) drága palackozott vízre. Bár ez a hulladék van, hogy a “helyére” kerül, így szelektíven gyűjtve újra feldolgozható, azt már kevesebben tudják, hogy csak a 40%-át hasznosítják újra az ilyen jellegű háztartási hulladék fajtának. Az se utolsó, hogy ezek a vizes palackok a napon hagyva, olyan anyagokat juttatnak a vízbe, ami nem egészséges az emberi szervezet számára. Szerezz be néhány BPA mentes kulacsot, így a hidratáltság nem lesz kérdés a nap folyamán, és mindezt hulladék generálása nélkül teheted meg! Ha pedig mégis ragaszkodsz a palackozott vízhez, vegyél 20 literes kiszerelést, amelynek a palackja visszaváltható.

A papírgyűjtés vége!

A telefonnak, a gáznak, a villanynak, a víznek, és minden egyéb előfizetett szolgáltatásnak még manapság is sok helyen postán érkezik a számlája, ami gyakorta végzi a szemetesben. Ha ezeket az értesítéseket lemondod, máris hozzájárultál a kevesebb hulladék termeléséhez.

Használd újra!

Sajnos a XXI. század egyik tendenciája, hogy régi, meghibásodott, vagy csak megunt eszközeink helyett újat veszünk, a régi pedig egyszerűen a szemétben végzi formájában végzi. Persze a technológiával haladni kell, ezért a 15 éves mobiltelefont nem lehet megjavítani, hogy ma is megfelelő legyen, viszont rengeteg eszköz nem fejlődik érdemben annyit, hogy egyből meg kéne válni tőlük, ha meghibásodnak vagy ha megunjuk a színüket. Szakszervízben ezek az dolgok javíthatóak. Ha pedig a designt vagy a színét untad el, az adok-veszek csoportokban új gazdára találhatnak az ilyen eszközök, legyenek azok mosogató gépek vagy régi tévék. Ha nekünk már nem is felel meg, valakinek remek szolgálatot fog tenni még éveken át. 

Vásárolj csomagolás nélkül!

Hihetetlen mennyiségű háztartási hulladék keletkezik pusztán az élelmiszerek csomagolása miatt. Felismerve a hulladék csökkentés fontosságát ma már több csomagolásmentes bolt és webshop is működik hazánkban. Ezekben a boltokban vagy nagy kiszerelésben tudod megvenni a szokásos alapanyagokat, vagy csomagolás nélkül, legyen az étel, tisztítószer vagy fűszer. A legjobb az ilyen boltokban, hogy viheted a saját dobozod, vagy üveg edényed, és azt töltöd. 

Takaríts és moss környezettudatosan!

A takarítószerek és mosóporok összetétele a legtöbb esetben távolról sem környezetbarát, és azoknak műanyag palackja ugyancsak a szemetesben landol. Szabadulj meg ettől az állandó feleslegtől, és válts környezetbarát mosószerre. A Biobubi termékei nem csupán károsanyagtól mentesek, de hulladékmentesek is, hisz csomagolásukat visszaválthatod. 

Vízkőoldó vegyszerek helyett használhatsz citromsavat vagy ecetet, a szódabikarbóna pedig remek zsíroldó bármilyen felületen. Ne hidd, hogy csak a vegyszeres termékekkel érhetőek el csodás eredmények.

Bízunk benne, hogy egyszerű tippjeinkkel Te is kedved kaptál a hulladékcsökkentéshez – ha pedig kipróbálnád a hulladékmentes és környezetbarát takarítást, itt találsz egy szuper próbacsomagot!

Megosztás itt: facebook

Ezeket olvastad már?

Lépj a tettek mezejére!