Így legyen zöldebb az otthonod!

Tudtad, hogy a Nyugati-világ országai Ázsiába hordják az újrahasznosításra szánt szemetet? Elsősorban Kína jelentette a legnagyobb hulladékfelvevő piacot, ám 2018-tól jelentősen változtattak hulladékkezelési politikájukon, így az Egyesült Államok és Európa egy növekvő hulladékproblémával találta szembe magát. Kína felvevőpiaca elsődlegesen az újrahasznosítható hulladékokra korlátozódott, ez éves szinten 7-8 millió tonnát jelentett 2018 előtt. Habár folyamatosan bővül azon ázsiai országok sora, akik továbbra is szívesen felveszik a nyugati hulladékot, beláthatjuk, hogy sem hosszú, sem rövidtávon nem jelent megoldást a bolygó egyik feléről a másikra hordani a szemetet.

A folyamatosan növekvő fogyasztás egyre több és több hulladékot termel, amivel a felvevő és újrafeldolgozó ipar sem tud már lépést tartani, ezért az elvben újrahasznosítható anyagokat is megsemmisítik.

Mennyi szemetet termelünk?

Egy 2018-as felmérés szerint az EU tagállamai összesen 5,2 tonna hulladékot generáltak, melynek közel 40%-át sikerült újrahasznosítani. Azt gondolhatnánk, hogy ez viszonylag jó arány, de matematikailag még mindig azt jelenti, hogy több hulladék marad meg.

Magyarország viszonylag jó helyen szerepel az EU-s ranglistán, egy fő átlagosan 385 kg szemetet termel egy évben. Ezt azt jelenti, hogy egy átlagos négy tagú család, hetente 29-30 kg hulladékot generál. Szerinted, a Te családod hogy áll?

Ha azzal nyugtatod magad, hogy ennek nagy részét szelektíven gyűjtöd, érdemes tudnod, hogy a szétválogatott hulladékot sem 100%-ban hasznosítják újra, ezért a legtöbb, amit tehetünk, ha a nulladik lépésnél, azaz a hulladék keletkezésénél szabunk gátat a szeméttermelésnek.

Ha viszont mégis szükséged van valamilyen műanyagba csomagolt termékre, támogasd az utóválogatás folyamatát azzal, hogy az elhasznált csomagolást tényleg tisztán dobod ki a szemétbe. Minél szennyezettebb egy egyébként újrahasznosítható anyag, annál nagyobb eséllyel kerül ugyanis az égetőbe.

Teremtsd egy zöldebb otthont!

Manapság egyre nagyobb divat „kidobni a szemetest” ám ez a legtöbb ember számára extrémnek tűnik és a városi életben nehezen megvalósítható. Annyit viszont mindenképp megtehetsz, hogy csökkented a hulladéktermelést. Ahhoz, hogy ez számodra is fenntartható legyen, ne extrém, kényelmetlen megoldásokban gondolkozz, fontos, hogy olyan módon válts környezettudatos megoldásokra, hogy azt ne akard idővel visszacserélni.

Váltsd környezetbarát tisztítószerekre!

A vegyszeres tisztítószerek extrém hatékonyságáért súlyos árat kell fizetnünk. (link: Hogyan tartsuk tisztán otthonunkat környezetbarát megoldásokkal?) A környezetbarát tisztítószerek azonban természetes anyagokat tartalmaznak, melyek nem allergizálnak, nem sterilizálják a termőföldet és összetevőik a legtöbb konyhában megtalálhatóak. Persze, ha nincs kedved ecettel, szódabikarbónával, sóval és egyéb szerekkel kísérletezni, ma már számtalan környezetbarát tisztítószert találhatsz a piacon, melyeknél csak arra érdemes odafigyelni, hogy a csomagolása is visszacserélhető legyen.

Ne vegyél műanyagot!

A műanyag szinte mindenütt ott van. Fogkefe, konyhai eszközök, takarító-eszközök, tárolók. Nem szükséges persze minden még használható műanyag eszközt azonnal környezetbarát verzióra cserélni, azonban, ha valamilyen műanyag használati tárgyad kidobásra érik, nézz körül az alternatív megoldások között. Biztosan találsz egy fából, fémből vagy üvegből készült verziót. Ha pedig nincs jobb megoldás, nézz szét a használt-cikk piacon. Számtalan jó állapotban lévő felmosóvödör, ételtároló várja, hogy új otthonra leljen.

Használd újra!

Ha valamit műanyag-csomagolásban veszel meg, használd, amíg lehet. A legtöbb tejfölös doboznak fedele is van, kiváló tároló lehet belőlük, épp úgy, ahogy egy bármilyen műanyag zacskóból. Még a fagyasztott élelmiszerek zacskóját is újrahasználhatod, például a piacon. Engedd szabadjára a kreativitásod, arra viszont ügyelj, hogy ezeket bizonyos időközönként szelektáld, és amikor használhatatlanná válik, megtisztítva kerüljön a szelektív hulladékgyűjtőbe.

Tényleg szükséged van rá?

Fogyasztói társadalomban élünk – vagyis szokásunk mindent megvenni, lehetőleg újonnan. Sokat tehetsz azonban a pénztárcádért és a környezetedért, ha átgondolod a vásárlásaid. Közismert tény, hogy a nyugati világban a megvásárolt élelmiszerek igen nagy része kerül szemétbe, ezért az apró bevásárlásoknál is érdemes megkérdezned magadtól, hogy szükséged van-e az adott termékre a következő egy hétben, azonban igazán sokat a nagyobb beruházások esetén spórolhatsz. Valamilyen konyhai eszközt szeretnél? Kérdezz körbe a barátaidnál, hátha valaki kölcsön tudná adni 1-2 hétre, amíg eldöntöd, tényleg használnád-e hosszú távon. Barkács-szerszámra van szükséged? Bérelj néhány napra! Új ruhára vágysz? Vágysz, vagy tényleg szükséged van rá? Gyakorold a tudatosságot minden vásárlásnál és idővel azt veszed majd észre, hogy egyre letisztultabb, egyszerűbb lesz az egész életed. 

Amit nem lehet újrahasznosítani

A műanyag, sőt még a papír között is akad olyan, amit felesleges a szelektívbe dobni, ugyanis nem lehet újrahasznosítani

Ragadós cetlik, bolti blokkok

Mindkettő tartalmaz olyan anyagot, mely lehetetlenné teszi a feldolgozást. A kis ragacsos cetlik helyett inkább válassz egy jegyzetfüzetet.

Chipses zacskók, dobozok

A 7-es számmal jelölt műanyagcsomagolás kevert anyagból készül, például a műanyag mellett fémet is tartalmaz. Ezek szétválasztása nem megoldott, így az ilyen műanyag csomagolások mindenképpen a hulladéklerakókban vagy égetőkben végzik.

Vegyszeres flakonok

Habár a legtöbb műanyag flakon újrahasznosítható műanyagból készül, a vegyi, maró anyagokat tartalmazó tisztítószerek származékai könnyen beszivárognak a csomagolás szerkezetébe. Az eltávolításuk nehézkes, a folyamat során pedig káros anyagok keletkeznek. Ha megteheted, válassz inkább környezetbarát, öko tisztítószereket, ezeket könnyű kimosni a műanyag flakonokból és sok esetben vissza is veszi a gyártó.

Habosított tálcák

6-os számmal jelölt műanyag (link: 7 környezetbarát módszer egy hulladékmentes otthonért) – gyakran használják élelmiszerek csomagolására. Mindenképp kerülendő anyag, ugyanis a mellett, hogy nem újrahasznosítható, az egészségre is káros.

Válaszd az újratölthetőt!

Bizonyos termékek esetén kivitelezhetetlen a csomagolásmentesség, ilyen például a tisztítószerek, mosószerek piaca. Habár a műanyag modern világunk egyik legnagyobb problémájának van titulálva, megfelelő kezeléssel még a hasznunkra válhat. Könnyű, praktikus és nem bomlik le. A leginkább környezetbarát megoldás ezen hulladéktípus kezelésére nem a szelektív gyűjtés, hanem a kész termék újrafelhasználása. Manapság már egyre több olyan környezetbarát termékeket árusító vállalat jelenik meg a piacon, akik gondoskodnak a saját maguk által termelt hulladék minimalizálására. Ilyen a BioBubi is. A környezetbarát mosószerek és tisztítószerek olyan csomagolásban vannak, melyeket üresen visszaveszünk és addig tartjuk a körforgásba, ameddig lehetséges.

Megosztás itt: facebook

Ezeket olvastad már?

Lépj a tettek mezejére!