Házi készítésű vagy bolti környezetbarát mosószer?

Ahogy egyre nagyobb teret kap a környezetvédelem a világban, úgy tűnnek elő a hatékony környezetbarát megoldások is az élet minden területén. Van, akit a saját egészsége motivál a váltásban, van, aki a környezetet szeretné jobban kímélni. Valójában a szándék szinte mindegy is, ha elindulsz az úton mindenképp egy nyertes szituációba kerülsz bele. Nézzünk szét a környezetbarát mosószerek otthon is elkészíthető megoldásai között!

Nem minden környezetbarát mosószer, ami annak látszik!

Mindenek előtt fontos megemlíteni, hogy a környezetbarát tisztitószerek piacán is fontos a címkéket nézegetni, ugyanis néhány kiskapunak „köszönhetően” olyan vegyszerek és káros anyagok is belekerülhetnek az öko termékekbe, melyeket nem szeretnél, ha a bőröddel érintkeznének. Ha szeretnéd tudni, hogy mit kell megnézni a címkéken, itt összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat! (link: minden, amit tudni akartál az öko mosószerekről)

Környezetbarát mosószer a természetből

Amivel biztosan jót teszel a környezetednek, azok a természetben megtalálható tisztítószerek. Ezek némelyike talán már most is a konyhádban lapul. 

Mosószóda

Ez a termék tökéletesen alkalmas vegyszer nélküli mosáshoz, sőt általános tisztítószer is készíthető belőle. Szuper zsíroldó és vízlágyító. Előnye, hogy könnyen öblíthető, tehát annak ellenére, hogy por állagú, könnyen kioldódik a szövetekből, ezért még akár az érzékeny bőrűek is bátran kipróbálhatják, nem okoz semmilyen irritációt ez a környezetbarát mosószer. Talán nem is tudod, hogy a legtöbb bolti, vegyszeres mosószernek is mosószóda az alapja, melyet néhány hatékonyságnövelő vegyi anyaggal egészítenek ki.

Hátránya ugyanakkor, hogy a színes és sötét ruhákat fakíthatja, illetve a por esetenként darabossá válik, mely kicsapódik a ruhákon, illetve a mosógépben is. Ezen felül, ha nem szeretnéd, hogy szárítsa a bőröd, jobb, ha nem használod kézi mosáshoz sem.

Fontos, hogy bár a legtöbb anyaghoz jól használható – különösen a fehér ruhákhoz –, nem ajánlott selyem vagy gyapjú tisztítására, ezen anyagok szerkezetét roncsolhatja a mosószóda. 

Szódabikarbóna

Gyakori összetevője a környezetbarát mosószereknek, legyen szó akár házi, vagy bolti verzióról. Szuper szagtalanító, ezért főleg sportruhákhoz ajánlott egy teáskanálnyit beletenni a mosógépbe, de önmagában nem tisztítja ki a koszos ruhákat. Ugyanakkor remek zsíroldó és súrolószer – a takarítás során akár önmagában is bevethető.

Mosódió

A mosódió egy évezredek óta használt környezetbarát mosószer, mely a Himalája lábainál őshonos. A mosódió héjából kiváló szaponin végzi a tisztítómunkát, mely vegyület egyébként megtalálható a vadgesztenyében is.

Az előbbi környezetbarát mosószerekkel szemben előnye, hogy nem fakítja ki a ruhák színét, illetve nem is roncsolja a textíliák anyagát, ezért selymet, gyapjút, pelenkát (akár 90 fokon is moshatunk vele), törölközőt is tisztíthatunk vele.  Antibakteriális hatása miatt alkalmas lehet csecsemők ruhájának mosására is.

Makacsabb, zsíros foltok esetén kevésbé hatékony, ilyenkor egy adag szódabikarbóna, vagy mosószappanos dörzsölés lehet a segítségünkre. 

Esetleges hátránya lehet, hogy a kioldódó hatóanyag mennyisége a víz hőmérsékletétől függ: melegebb vízben több szaponin oldódik ki, míg hidegebb víz esetében több mosódióra van szükségünk ugyanahhoz a hatáshoz. Nem lágyítja a vizet, hatékonysága csökken a keményebb víz hatására, ezért ha kemény vízzel mosol, mindenképp szükséged lesz valamilyen vízlágyítóra is.

Fontos megemlíteni, hogy nem alkalmas a ruhák fehérítésére. Ha fehér ruhát mosol vele szintén érdemes lehet mosószódát vagy szódabikarbónát is használni.

Bár a mosódió az egyik legelterjedtebb környezetbarát mosószer, macerás használata miatt sokan idegenkednek tőle. A ragacsos barna szemek barna foltokat hagyhatnak a ruhaneműn, ezért mindenképp mosózsákban kell használni és érdemes külön zsákot használni a fehér és színes ruhákhoz is. Fontos a diók megszárítása is, ugyanis könnyen berohadhatnak.

A mosódió alkalmas lehet öblítő nélküli mosásra is, de ha várunk a teregetéssel, kellemetlen illata lesz a ruháknak.

Marhaepe-szappan

Habár ez a termék sem alkalmas önmagában mosásra, mégis fontos megemlítenünk a környezetbarát mosószerek piacán. Alapja klasszikus mosószappan, ez egészül ki egy kevés epekivonattal, mely kiváló folttisztító hatással bír.

Tökéletes lehet akár beszáradt foltok eltüntetésére is, textilbetétek, mosható pelenkák tisztítására.

Hátránya ugyanakkor, hogy egy kis előkészületet igényel a marhaepével való tisztítás: a foltra dörzsölés után legalább egy óráig hagyni kell hatni.

A marhaepe-szappan kifejezetten folttisztításra ajánlott, a sötét színű ruhákat fakíthatja, érzékeny textíliákat roncsolhatja. 

Környezetbarát mosószer lemondások nélkül

Habár a fenti megoldások mindegyike környezetkímélő, sokan nem szeretnek pepecselni. Ha Te is olyan megoldást keresel, ami a korábban megszokott vegyszeres mosószerek egyszerűségével kezelhető, számtalan megoldással találkozhatsz a boltokban. Nem mindegy azonban, hogy pontosan milyen összetevők vannak benne (link: minden, amit az ökomosószerekről tudni szeretnél). Ha pedig a műanyaggal sem szennyeznéd a környezeted, de mégis egy egyszerű gélt keresel, a BIOBUBI lesz a Te választásod. A betétdíjas termékek megvásárlásával ugyanis hulladékmentesen juthatsz takarítószerekhez. 

Ha tehát nincs kedved otthon pepecselni és egy egyszerű, de hatékony környezetbarát mosószert keresel, jó helyen jársz. A BIOBUBI mosószer egyaránt használható fehér és színes ruhákból, sőt nem csupán bőr, de bababarát is.

Tegyél velünk egy próbát!

Megosztás itt: facebook

Ezeket olvastad már?

Lépj a tettek mezejére!